ORDA
Mariusz Rembek
ul. Poprawna 105A
03-984 Warszawa
Nip: 9521973371
tel 500 612 755
mail: rembek.mariusz@wp.pl
|
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
* |
O CO2
Dwutlenek węgla (CO2)
(CO2, ditlenek węgla lub tlenek węgla(IV)) –
nieorganiczny związek chemiczny, tlenek węgla na IV stopniu utlenienia.
W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz,
dobrze rozpuszczalny w wodzie i cięższy od powietrza (ok. 1,5 raza).
Pod normalnym ciśnieniem przechodzi ze stanu stałego do gazowego
(sublimuje) z pominięciem fazy ciekłej w temperaturze -78,5 °C.
Pod zwiększonym ciśnieniem (5,1 atm) można go jednak skroplić w
temperaturze -57 °C.
Dwutlenek węgla jest produktem spalania i oddychania. Jest
wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. Tworzy się przy
utlenianiu i fermentacji substancji organicznych. Występuje w
kopalniach, cukrowniach, gorzelniach, wytwórniach win,
silosach zbożowych, browarach i studzienkach kanalizacyjnych. W małych
stężeniach nie jest trujący, w większych stężeniach dwutlenek węgla
jest szkodliwy dla zdrowia a nawet zabójczy, a jego
działanie powoduje powstawanie hiperkapni, a co za tym idzie kwasicy
oddechowej i w następstwie obrzęku mózgu.
ZASTOSOWANIE
-jako suchy lód jest wykorzystywany jako chłodziwo
-zawarty w powietrzu wywołuje twardnienie zaprawy wapiennej
-jako atmosfera neutralna w dojrzewalniach owoców
-czynnik chłodniczy w obiegach nad krytycznych
-czynnik roboczy w gaśnicach śniegowych i
instalacjach gaśniczych
-w cukrownictwie – do wytrącania resztek wodorotlenku wapnia
z soku buraczanego
s-tosowany jako gaz napędowy do broni pneumatycznej
-w spawalnictwie wykorzystywany jako otulina gazowa przy spawaniu stali
czarnych metodą M.A.G.
-w przemyśle spożywczym składnik napojów gazowanych (dodatek
do żywności nr E290).
|